Op stap in en rond Wierhuizen


De landloop bij Wierhuizen

De landloop bij Wierhuizen

Actief

Bij Wierhuizen is de start van de Landloop. Het is een agrarische wandelroute met onderweg informatie over de landbouwgewassen en de ontstaansgeschiedenis van het Marne landschap. Men wandelt van Wierhuizen (bij Pieterburen), naar de zeedijk en weer terug. Ze voert over niet gebaande paden, zoals de maaipaden van het waterschap en tractorpaden van agrariërs. De route is voorzien van informatieborden in de vorm van kunstobjecten. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
Het startpunt is het gerestaureerde baarhuisje op het kerkhof van Wierhuizen.
De bewegwijzering is met geel/blauwe wybertjes.

Voor de  Landloop - wandelroute zie PDF U kunt het Ommetje ook gratis ophalen bij de Stichting Oude Groninger Kerken: Coehoornsingel 14 te Groningen.

Mogelijkheid tot fietsverhuur: www.waddenhoes.nl

Eten en drinken

- de Theeschenkerij van Domies Toen 

Verdere bezienswaardigheden

Naast het kerkhof van Wierhuizen met het baar- of lijkhuisje, ligt in Wierhuizen een haventje. Het gebied daaromheen wordt 't Houweel genoemd. Hier werd de oude rivier de Hunze, omstreeks het jaar 1000 met een dam afgesloten van de zee. 

Pieterburen

Pieterburen is een oud dorp. In 1371 wordt er geschreven over een nieuw ingedijkt land en de Borg (Huis) Ten Dijke / Dijksterhuis. Waarschijnlijk heeft de eerste bewoner van de borg de Petruskerk gesticht. Deze kerk heeft een zeer fraai interieur, met opvallend rijk versierde triomfboog door Anthonie Walles, dankzij de bewoners van borg Dijksterhuis. Het orgel is gebouwd door de firma Leichel uit Lochem.

Waar de pastorie gestaan heeft, is nu de botanische tuin en theeschenkerij met daarin het spelt-informatiecentrum Domies Toen. Het leven vanaf vele domineés speelde zich hier vanaf de 14e eeuw zich af. Met een zoetwaterdobbe voor het vee en een tuin om zichzelf en dieren te voeden. Rond 1840 is de tuin in Engelse stijl ingericht (slingertoen in het Gronings). Pas in 2000 werd Domies Toen een botanische tuin met bijzondere stinsenplanten, kruiden, vogels, vlinders, insecten en amfibieën. In 2010 werd het spelt-informatiecentrum geopend in de Theeschenkerij van Domies Toen, waar ook speltproducten verkocht worden, zoals Groninger speltkoek met noten en rozijnen.

Wie nog even in de sfeer van het groninger graan wil blijven, kan de koren- en pelmolen 'De Vier Winden' bezoeken (openingstijden). Of bezoek het Koffie- en Winkelmuseum (openingstijden) in het rijksmonument de Elize Catharina Heerd (foto's).

Voor natuurliefhebbers is Buitenplaats Noordkust van het Groninger Landschap, waar ook de VVV gevestigd is een interessante plek. De 'Buitenplaats' is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gevestigd in het oude schoolgebouw tegenover de Petruskerk aan de Hoofdstraat.

Niet alleen bij natuurliefhebbers, staat Pieterburen uiteraard het meest bekend om de Zeehondencrëche.


twitter youtube instagram facebook